Viewing entries tagged
edinburgh

Interior design office fit out Edinburgh

Interior design office fit out Edinburgh

Office relocation and refurbishment is an experience that once completed, no-one is ever in a hurry to repeat any time soon.

Traditionally, a range of professional services along with trades and furniture/hardware suppliers are engaged by various means including word of mouth, tender and incumbent suppliers.

Interior design office fit out Edinburgh

Time-Lapse Video

When ST Microelectronics from Edinburgh, decided that they would move rather than refurbish their existing premises, they took an early decision that they wanted to deal with one supplier only.

A one stop solution provider on a interior design and office fit-out project of this scale means you need a serious business to deliver – especially when this also had to include specialist removal and hoisting work which involved lifting equipment weighing 1000kg and clearance tolerances of less than 5mm!

Step up Amos Beech and the team. Having worked with ST in Edinburgh for the previous 15 years in their old offices, their track record meant that they were invited to tender for the project along with two other firms. Demonstrating a deep understanding of the ST requirements and combining this with a highly effective theme that accurately reflects their branding, they duly won the contract to fit-out the new office space in Ediburgh.

As with any project, a tight timeframe was expected and the Amos Beech team of Commercial Interior Designers Edinburgh were under the cosh. Working with our Construction Team and Quantity Surveyors, design integrity was maintained whilst keeping a firm eye on the budget.

Key to the project being heralded as a success was keeping the staff on board and committed to the move. Along with this, a similar narrative meant that the new environment delivered on prospective employees’ vision of what a hi-tech firm like ST should appear like. Andy Price (Edinburgh Module Director) stated himself that he didn’t want to hear that the reason a recruit didn’t join was because of poor quality office was ever repeated!

Canteen and break out area

A large portion of the available space was carefully designed around the laboratory and dark room requirements. Specifications included compressed air, clean power and uprated flooring to take the heavy equipment that was to come. As part of this, a fire strategy had to be incorporated so that staff can escape from a darkroom in the event of a general evacuation alarm being given.

An advantage of the Tanfield space in Edinburgh is rather than being spread over 2 floors (which was the case in their old offices), all of the staff are on the same level and already the benefits are being reaped. A spread of informal and formal meeting spaces have been incorporated into the design. This allows staff to meet and discuss projects much more informally in a selection of spaces. Research tells us that when given a variety of spaces, both in terms of location and style, staff are much more likely to benefit both in terms of communication and positive outcomes.

There were 1 or 2 pieces in the puzzle that were picked up on very early in the interior design and office fit out project and the Amos Beech team were keen to preserve them. The first was table tennis, in the early days there was a table tennis table and this had disappeared as lack of available space dictated. This has been reinstated and it is use almost continuously throughout the day.

Operable Moving Wall

The second point was a space where all of the staff could gather for company announcements. A town hall space has been incorporated complete with tiered seating which when used with an operable wall, the whole space can be opened up to seat 150 staff every 4-6 months.

All staff sit at electrically adjustable sit/stand workstations and it is interesting to see how this added functionality is actually being used by everyone.

What is more interesting is that previously the staff worked from old fashioned ‘corner’ desks with side extensions giving them 2.4m x 2.2m footprints and now they all work from 1600x800 workstations with dual monitor arms. And there are no complaints! Feedback has been nothing but positive and it is clear that everyone is very proud of their new environment.

Date of publication: Aug 24th 2017

Text: Sam James

Photography: Vincent Hartman

Fit out for The Mackenzie School of English, Edinburgh

Fit out for The Mackenzie School of English, Edinburgh

The Mackenzie School of English is a language school for international 12 - 17 yr olds in Leith, Edinburgh and were moving to a bigger building just around the corner from their old place. The building is a converted Church with 3 floors. There was a considerable amount of  fit out work to be done in this old building especially on the 1st and 2nd floor in order to divide the space into classrooms.

Fit out Mackenzie School of English, Leith Edinburgh

The main purpose of the move was to enable the school to grow and to offer a space that attracts students and is a pleasant place for staff to work. Now the MacKenzie School of English has one of the nicest and most inspiring teaching environment amongst their peers.

The building, originally called St John’s Church, was constructed in the late 18th century and redeveloped for office use in the early 1990s. The landmark listed building with its iconic stone Church tower in the centre of Leith has stood empty for a few years and came with a few surprises when our fit out team started on the demolition. 

It proved to be both an interesting as well as difficult building to work on, but now it has all the infrastructure a state of the art school needs, such as CCTV, sound and projection systems, interactive screens, new electrics, fire safety measures, data cabling etc. 

Using a basic lay-out drawing, the Amos Beech fit out team created full space planning, all construction drawings and organised the necessary building warrants. The kitchen was extended and new flooring was put down on the ground floor.

In the two images above you can see some of the construction work taking place while we were filming our company video to be introduced later this summer.

And that's why we like what we do:

Thanks!

Date of publication: May 11th, 2018

Text: Sarah Harper

Images: Photographer Edinburgh