Showroom office space for Envipco in Newbridge

Showroom office space for Envipco in Newbridge

Ahead of the launch of the Scottish Government’s new deposit return scheme, Envipco needed an office from which they could showcase their products to retailers in Scotland. Conveniently located close to Edinburgh airport and Scotland Food & Drink offices in Newbridge, they secured a bright and airy space that required a complete office refurbishment with an Interior Design scheme that reflected their environmentally friendly business model.

Showroom office space for Envipco in Newbridge

Working with the Amos Beech Interior Designers over video calls (the Envipco head office is in America) they were able to share their vision for the space and we were able to interpret it in the built environment. 

Flexibility was key in getting the design right given that this is their first UK office and they were keen to ensure that all of the potential use case scenarios could be accommodated.  

Using finishes and surface textures along with graphics to tell the Envipco story the finished interior is an inspirational space for colleagues and customers alike. Careful selection of furniture items that are either 100% recyclable or already made from recycled plastic materials adds to the design ethos for a sustainable and futureproof space. 

As is usually the case, deadlines were tight and a co-ordinated effort was required to ensure the opening date was met. This only highlights the benefits of the Amos Beech approach to office design & build. By bringing the full service under one roof and having all trades co-ordinated and answerable to our Project Manager, we are able to deliver on-time, on-budget projects. Our clients have the peace of mind that their work is being completed to the correct standards and they are able to continue their day-to-day business without having to spend time chasing trades and worrying that deadlines will be missed.

 Amos Beech – improving every environment we touch

Industrial fit out Bathgate Scotland

Industrial fit out Bathgate Scotland

Plexus plays a key role in the realisation of their client concepts into branded products and deliver them to the market. They are a global electronics manufacturing company that solves the most complex product challenges in health care and life sciences, industrial, aerospace and defense.

In 2018 when Plexus were looking to expand their Livingston Design Centre. They once again turned to Amos Beech as their trusted partner for the design and construction works of this industrial fit out. With the European management team having making a commitment to the Board of Directors to deliver by March 19 this was no small achievement.

Industrial Fit Out in Bathgate Scotland

Tasked with building the cost schedule from the ground up whilst working with the ever-changing dynamic of a Hi-Tech electronic manufacturing facility we had our work cut out. With construction starting in October 2018, we managed to work around the existing production facility whilst creating new laboratory space for the engineers, new offices and alterations to the main services including HVAC, sprinkler, humidity, nitrogen, electrical and air to enable their manufacturing plant to be relocated in a seamless manner.

Before images

Along with the construction project there was an additional brief to lift the look and feel of the design centre to be more in line with Plexus’s other design centres throughout the world.

 

Plexus has a long track record of innovation and technology through its own in house resource so we rebranded all their internal meeting rooms and helped create a journey experience for their visiting customers.

The final result of this industrial fit out:

In addition to that we have upgraded the graphics and manifestation on the first floor and added a new kitchen area:

A new office for MNM Developments  in Leith Edinburgh

A new office for MNM Developments in Leith Edinburgh

MNM Developments approached us in the middle of last year, to assist with interior design, furniture and fit-out plans for their new offices in Edinburgh. The brief was to design an office interior which reflects the quality of the luxurious property developments that they are renowned for and to have a relaxed, comfortable feel.

A new office for MNM Developments in Leith Edinburgh

With this in mind, we designed a bright and modern homely working environment, carefully selecting products and finishes to reflect the client’s vision. The reception desk is finished in Light Grey Concrete echoing the use of building materials used in construction, along with the unique “Rebar” console table in the boardroom, which provides the contrast between the beauty of wood and raw industrial metal.

A glass screen partition featuring their corporate logo provides a backdrop and separation to the office but still maintains an open plan feel. Grey Seagrass vinyl floor has been Herringbone laid mirroring the pattern of the MNM brand.

Soft seating has been upholstered in pure new wool fabric made from premium New Zealand lambswool in tones of greys and soft blues.  That together with the beautifully rich and deep shade of walnut on the desks and custom-made storage provides warmth and a luxurious feel.

Feature Linear lighting in walnut and concrete compliments the finish of the interior.

To top it all off, our client said of us “Amos Beech brought our vision to life and made the most stressful process not as stressful as we had originally thought”. 

Kind words indeed!

For more inspiration:

and:

Publication date: January 30th 2019

Text and Design: Lesley McKerral & Kit-Har McLaughlin

Photography: Vincent Hartman

Interior Design and Office fit out for Tours by Locals Glasgow

Interior Design and Office fit out for Tours by Locals Glasgow

Tours by Locals are a global company headquartered in Vancouver, who provide guides covering 156 countries for travellers looking for a bespoke cultural experience. So not necessarily the most touristy sites but the the ones that really appeal to the more independent and adventurous style of traveler. The guides are all local people with extensive knowledge of their country and the most desired tourist destinations.

Their Glasgow office was based in a serviced office and due to the growth of the company, the desire was to relocate to a new office space to accommodate growing staff numbers as well as creating a fun environment which tells the story of the company.

Interior Design and Office fit out for Tours by Locals Glasgow

The design team at Amos Beech created a full interior design presentation including rendered visuals. The local representative from Tours by Locals was most impressed with the amount of work that the design team had put into the project at this early stage, and also the high standard of real-life visuals which enabled him to see quite clearly what the new office would be like.

Visualisation of the new Glasgow office

As the project moved on site, our team of office fit-out contractors got to work and within a matter of weeks the new office space was ready for the Tours by Locals Glasgow team to move in:

Publication date: December 11th 2018

Text: Kit-Har McLaughlin

Photography: Vincent Hartman

Interior design office fit out Edinburgh

Interior design office fit out Edinburgh

Office relocation and refurbishment is an experience that once completed, no-one is ever in a hurry to repeat any time soon.

Traditionally, a range of professional services along with trades and furniture/hardware suppliers are engaged by various means including word of mouth, tender and incumbent suppliers.

Interior design office fit out Edinburgh

Time-Lapse Video

When ST Microelectronics from Edinburgh, decided that they would move rather than refurbish their existing premises, they took an early decision that they wanted to deal with one supplier only.

A one stop solution provider on a interior design and office fit-out project of this scale means you need a serious business to deliver – especially when this also had to include specialist removal and hoisting work which involved lifting equipment weighing 1000kg and clearance tolerances of less than 5mm!

Step up Amos Beech and the team. Having worked with ST in Edinburgh for the previous 15 years in their old offices, their track record meant that they were invited to tender for the project along with two other firms. Demonstrating a deep understanding of the ST requirements and combining this with a highly effective theme that accurately reflects their branding, they duly won the contract to fit-out the new office space in Ediburgh.

As with any project, a tight timeframe was expected and the Amos Beech team of Commercial Interior Designers Edinburgh were under the cosh. Working with our Construction Team and Quantity Surveyors, design integrity was maintained whilst keeping a firm eye on the budget.

Key to the project being heralded as a success was keeping the staff on board and committed to the move. Along with this, a similar narrative meant that the new environment delivered on prospective employees’ vision of what a hi-tech firm like ST should appear like. Andy Price (Edinburgh Module Director) stated himself that he didn’t want to hear that the reason a recruit didn’t join was because of poor quality office was ever repeated!

Canteen and break out area

A large portion of the available space was carefully designed around the laboratory and dark room requirements. Specifications included compressed air, clean power and uprated flooring to take the heavy equipment that was to come. As part of this, a fire strategy had to be incorporated so that staff can escape from a darkroom in the event of a general evacuation alarm being given.

An advantage of the Tanfield space in Edinburgh is rather than being spread over 2 floors (which was the case in their old offices), all of the staff are on the same level and already the benefits are being reaped. A spread of informal and formal meeting spaces have been incorporated into the design. This allows staff to meet and discuss projects much more informally in a selection of spaces. Research tells us that when given a variety of spaces, both in terms of location and style, staff are much more likely to benefit both in terms of communication and positive outcomes.

There were 1 or 2 pieces in the puzzle that were picked up on very early in the interior design and office fit out project and the Amos Beech team were keen to preserve them. The first was table tennis, in the early days there was a table tennis table and this had disappeared as lack of available space dictated. This has been reinstated and it is use almost continuously throughout the day.

Operable Moving Wall

The second point was a space where all of the staff could gather for company announcements. A town hall space has been incorporated complete with tiered seating which when used with an operable wall, the whole space can be opened up to seat 150 staff every 4-6 months.

All staff sit at electrically adjustable sit/stand workstations and it is interesting to see how this added functionality is actually being used by everyone.

What is more interesting is that previously the staff worked from old fashioned ‘corner’ desks with side extensions giving them 2.4m x 2.2m footprints and now they all work from 1600x800 workstations with dual monitor arms. And there are no complaints! Feedback has been nothing but positive and it is clear that everyone is very proud of their new environment.

Date of publication: Aug 24th 2017

Text: Sam James

Photography: Vincent Hartman

New office interiors for Axon Cable in Rosyth

New office interiors for Axon Cable in Rosyth

Axon purpose built their office and production space in Rosyth 10 years ago but its amazing how technology has changed the office landscape so dramatically in just a few short years.

Roll forward to 2018 and a refresh was called for – whilst still smart, the offices were definitely dated and as the business has moved with the times, desk top tech has of course reduced in size and increased in power. Along with this, the need for more collaborative spaces was evident with the different disciplines within the business needing opportunities to work away from their desk in groups.

New office interiors for Axon Cable in Rosyth

In addition to this, Axon were keen to celebrate the work they do, so the interior design team were tasked with introducing some imagery on the large wall surfaces that would deliver this. Amos Beech achieved this as well as incorporating the images on to acoustic materials to improve the acoustic performance of the space.

Acoustic graphics and dividers

Using the Samuel Bruce TeamTable benching system we were able to deliver the workstation functionality without having to increase the number of floorboxes – which was a challenge given the ground floor is heated via an underfloor heating system and a ground source heat pump.

The result is a very tidy workstation installation where all the cables supplying power and data are contained within the integral cable management system and only appear at their exit points on each desk top.

The Space Planning allows for various types of collaboration and quiet work settings in addition to more formal enclosed meeting rooms and cellular offices which offers something for everyone depending on the type of work they are doing.

As part of the office refurbishment, all of the floorcoverings were replaced which included both carpet tiles and commercial grade luxury vinyl providing a subliminal division of space and work setting.

The entire building was also redecorated which was a challenge in itself, given the double height ceiling within the main office area – lot’s of working at height but all managed safely and efficiently by the Amos Beech Project Management Team working with our skilled tradesman.

The reception area was included in the program too and again given the changing nature of work, rather than create a reception area per se, this has become another collaboration area because of course, there are not visitors 100% of the time so why not make double use of the space.

Upstairs, the staff kitchen and break-out areas were given the Amos Beech treatment and this has been revitalised with new furniture and floorcoverings to make it a place to go and relax during lunchtimes and breaks as well as having the potential to grab a quiet coffee with a colleague during the working day.

Little details were not overlooked, the Amos Beech team were keen not to replace things for replacing’s sake. The meeting room table had a good quality table but the surface finish didn’t match the new décor so rather than throw the whole thing out the top only was replaced to match in with the new office furniture supplied.

A great showcase of what can be achieved whilst the staff didn’t have to move out with the work being carried out over weekends and evenings.

Date of publication: October 19th 2018

Text: Sam James

Photography: Vincent Hartman

Interior design, fit out and furniture for Blackcircles Edinburgh

Interior design, fit out and furniture for Blackcircles Edinburgh

I suppose if you are an internet based company you are going to use the internet to find your own suppliers and that is what BlackCircles did when they embarked on an office relocation and fit-out.

We were contacted and arranged to meet with the senior management team in one of Edinburgh’s coffee shops to discuss their plans away from the eyes and ears of their staff as it wasn’t yet public knowledge.

Interior design, fit out and furniture for Blackcircles Edinburgh

As is often the case, we went through a couple of potential locations and then settled on what seemed like the ideal space only to then hear that the company who was moving out of the suite was now staying.

First interior design pencil sketch

So back to the drawing board and the next door suite was selected. To be fair, the space was a much easier shape to work with and it is also larger so the cloud had a silver lining but other challenges were looming. A bigger space but no more budget!

So maximum creativity required – step forward the design team and bring about a functional, minimalist space with just enough accents to keep Nick happy – whose eye for detail and nose for a bargain is the stuff of legends.

Some pretty clear lines were drawn and making the best use of space as well as planning for their future growth, a design emerged. Making sure that the natural daylight was allowed to filter through from reception whilst retaining some privacy for the office staff was achieved using some material more associated with conservatories, but the result is spectacular.